Sunday, August 9, 2009

Radix Satu Kajian

7 jenis herba yang terdapat dalam kopi radix
a.Tongkat ali (Eurycoma longifolia)
b.Teja Lawang (Cinnamomum iners)
c.Mengkudu Hutan (Morinda eliptica)
d.Tebu Gajah ( Albizzia myriophylla)
e.Mata Pelanduk (Ardisia crispa)
f.Halban (Vitex pubescen)
g.Larak Hutan (Polyalthia hypoleuca)KELEBIHAN RADIX

Apabila seseorang bekerja keras, otak akan mengeluarkan suatu bahan kimia yang menyebabkan rasa ngilu dan sakit pada bahagian otak. Bahan kimia yang menimbulkan rasa sakit tersebut dipanggil adenosine. Pengambilan kopi radix mengurangkan pengeluaran adenosine dan menghilangkan rasa sakit.
Di dalam kopi radix terdapat bahan yang disebut polifenon iaitu suatu bahan antioksidan yang boleh dijadikan sebagai colon cleanser (pencuci kolon) dan mencegah kanser payudara.
Mengurangkan pengeluaran asid hempedu di mana peningkatan asid hempedu akan meningkatkan zat karsinogenik yang menyebabkan berlakunya tumor.
Mengandungi kadar kalium yang tinggi yang dapat mencetuskan keadaan diuretic di mana ia akan mencegah pembentukan batu dalam ginjal. Sifat diuretic akan mengurangkan wap air dalam peparu yang digunakan untuk perawatan asma.
“Kajian penyelidik daripada Universiti Sains Malaysia mendapati sebatian aktif iaitu eurycomanone yang terdapat di dalam tongkat ali menunjukkan aktiviti antimalaria yang tinggi terhadap strain Gombak A chloroquine-resistant dan strain D10 chloroquine-sensitif apabila dibandingkan dengan sebatian kimia lain yang terdapat di dalam tongkat ali” (Chan, 2004)
Radix dapat digunakan untuk menghilangkan ketumbuhan (tumor) di otak. Bahan yang dikenali sebagai quassinoid merupakan bahan antitumor yang terdapat di dalam pokok tongkat ali. Hal ini telah diperkuatkan oleh kajian Dr. Azizah Hamid dari Universiti Putra Malaysia sekitar tahun 2000.
Mengandungi bahan yang bertindak sebagai antimikrob yang terdapat di dalam pokok halban. Suatu kajian saintifik telah dijalankan di mana hasil pengekstrakan daunnya menggunakan metanol diikuti dengan teknik kromatografi mendapati pokok halban ini mengandungi catechin (I), genistien (II), fruktosa dan xylosa. Catechin dan genistien bersifat antimikrob terhadap bakteria Bacillus cereus (gram positif) dan Pseudomonas aeruginosa (gram negatif).
Didalam tongkat ali terdapat pokok tongkat ali yang boleh digunakan sebagai afrodisiak dan tonik bagi kaum lelaki yang boleh meningkatkan penghasilan sperma (Sareena.et.al, 1993) dan kesuburan lelaki. Satu kajian di Universiti Malaya di mana anak tikus putih yang diberikan Radix menunjukkan peningkatan hormon sebanyak 48% hormon jantannya dan tikus betina melahirkan anak jantan lebih dari anak betina dengan nisbah 3:1

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
UNTUK TEMPAHAN BARANGAN BOLEH REPLY SHOUTBOX @ COMMENT atau skype -(buzz-lee)@ hubungi bazli(0139970107)...Sebarang Pertanyaan tentang produk yang disediakan boleh adukan dalam blog ini.