Monday, March 2, 2009

CERMIN IKHLAS

Ikhlas merupakan Syarat diterimanya amal dan ibadah kita oleh Allah Subhanahu wa Ta'ala. Selain itu,Ikhlas juga ada syarat yang kedua iaitu "Ittiba'" dimana amal dan ibadah yang kita lakukan harus sesuai dengan apa yang telah diajarkan oleh Rasulullah s.a.w dan para sahahabatnya. Bukan ibadah yang ditambah-tambah ataupun diubah sesuai dengan hawa nafsu dan akal.

IKHLAS dalam keta'atan bererti meninggalkan RIYA' (Ingin dipuji) dan SUM'AH (ujub/mencari populariti/kagum pada diri sendiri). Untuk itu marilah kita membulatkan niat beramal dan beribadah HANYA untuk mengharap keredhaan Allah Ta'ala Rabb Yang Maha Tinggi sahaja , dan tidak bercampur baur dengan kesyirikan.


"Ingatlah! (Hak yang wajib dipersembahkan) kepada Allah ialah segala ibadat dan bawaan yang suci bersih (dari segala rupa syirik) dan orang-orang musyrik yang mengambil selain dari Allah untuk menjadi pelindung dan penolong (sambil berkata): Kami tidak menyembah atau memujanya melainkan supaya mereka mendampingkan kami kepada Allah sehampir-hampirnya, sesungguhnya Allah akan menghukum di antara mereka (dengan orang-orang yang tidak melakukan syirik) tentang apa yang mereka berselisihan padanya. Sesungguhnya Allah tidak memberi hidayah petunjuk kepada orang-orang yang tetap berdusta (mengatakan yang bukan-bukan), lagi sentiasa kufur (dengan melakukan syirik)"
(surah AZ Zumar: 2)

"Sesungguhnya orang-orang yang kafir dari Ahli Kitab dan orang-orang musyrik itu akan ditempatkan di dalam Neraka Jahanam, kekallah mereka di dalamnya. Mereka itulah sejahat-jahat makhluk."
(Al-Bayyinah: 5)


Rasulullah s.a.w telah bersabda:
"Barangsiapa berbuat suatu amal supaya amalnya didengar orang lain (sum'ah, mencari populariti), maka Allah s.w.t mempamerkan amalnya tersebut pada makhluk-Nya, kemudian Dia menghinakannya".
(HR Ahmad dan at-Thabrani)


Untuk Memiliki Sifat IKHLAS ini memerlukan perjuangan.
Yang dapat membantu menuju keikhlasan adalah:
1. Berdo'a dan memohon perlindungan kepada Allah 'Azza wa Jalla
2. Ilmu, dengan terus belajar menuntut Ilmu Agama terutama tentang melatih diri agar selalu ikhlas melalui membaca buku atau menghadiri majlis ilmu
3. Mujahadah (Kesungguhan)
"Dan orang-orang yang berusaha dengan bersungguh-sungguh kerana memenuhi kehendak agama Kami, sesungguhnya Kami akan memimpin mereka ke jalan-jalan Kami (yang menjadikan mereka bergembira serta beroleh keredaan) dan sesungguhnya (pertolongan dan bantuan) Allah adalah berserta orang-orang yang berusaha membaiki amalannya." (surah Al-Ankabut: 69)

4. Berteman dengan para Mukhlishin.
5. Membaca Riwayat hidup Para Salafus Sholih dan Orang-orang sesudah mereka dari Para Shalihin.

Beberapa sikap yang boleh dilatih untuk membentuk diri agar IKHLAS dalam beramal dan beribadah, antara lain:
1. Takut mendapatkan populariti
2. menganggap diri sendiri dengan serba kekurangan
3. Banyak berdiam, bicara jka diperlukan
4. Tidak mencari pujian atau gila dengan pujian
5. Tidak bakhil memuji orang yang berhak mendapatkan pujian dan sanjungan dengan berbagai kriterianya
6. Meluruskan niat dalam beramal karena Allah ta'ala - baik sebagai pimpinan mahupun sebagai yang dipimpin
7. Mengharapkan Redha Allah Ta'ala bukan Redha manusia
8. Menjadikan redha dan kemurkaannya karana Allah bukan karana nafsunya
9. Bersabar menempuhi jalan panjang yang sangat berat ketika pertolongan-Nya belum kunjung tiba
10. Bergembira dengan keberhasilan lawannya atau minimal tidak marah karena hal itu
11. Senantiasa berusaha membersihkan batinnya dari rasa 'ujub
12. Merahasiakan ketaatannya kecuali untuk kemaslahatan yang sangat jelas

Demikian adalah perkara2 yg perlu dalam perjuangan melatih diri untuk sentiasa hidup dan beibadah kepada Allah ta'ala dengan IKHLAS, Semoga nikmat hidayah dan kebersihan niat kita dalam beribadah hanya untuk Allah semata-mata, semoga mendapat pertolongan dan bimbingan dari Allah.

4 comments:

 1. thanks buzz. smoge keikhlasan kite bertambah hari ke hari....

  ReplyDelete
 2. thanks buzz.. smoge keikhlasan kte bertambah hari ke hari....

  ReplyDelete
 3. thanks buzz.. smoge keikhlasan kte bertambah hari ke hari

  ReplyDelete
 4. haha.. ter spam lak... approve dah le. hehe

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
UNTUK TEMPAHAN BARANGAN BOLEH REPLY SHOUTBOX @ COMMENT atau skype -(buzz-lee)@ hubungi bazli(0139970107)...Sebarang Pertanyaan tentang produk yang disediakan boleh adukan dalam blog ini.